Moise Guran la Serile FJSC

Invitatul Serilor FJSC din această seară a fost Moise Guran (prezentatorul și realizatorul emisiunilor  „Ora de Business” şiBiziday” de pe TVR).  Am aşteptat cu interes această întâlnire pentru că ştiam cine este Moise Guran şi de asemenea ştiam că am ce să învăţ de la el.   Moise Guran a venit cu zâmbetul pe buze şi a păşit foarte relaxat în amfiteatrul R3 al Facultăţii de Chimie care era plin de  studenţi curioşi.

Ne-a mărturisit că nu este economist, ci doar jurnalist, însă economia a fost o mare pasiune de-a sa, dar nu mai mare ca istoria. Şi-ar fi dorit să facă filologia, însă a urmat Facultatea de Drept, fiind împins de către părinţi. De asemenea, un vis de-al său neîmplinit încă, a fost acela de a deveni scriitor. Plecase de acasă, de la Severin, la vârsta de 18 ani şi a venit la facultate cu acest gând, însă viaţa i-a schimbat planurile.

„Tot ce mi-am propus în viaţă a fost să nu-i fie lu` fi-miu ruşine cu mine!”

Moise Guran s-a ferit întotdeauna de spectacol. „Nu sunt genul care să câştige bani, îmi place să mă educ”, spune el.

Vizibil deranjat de cum merg lucrurile în România, Moise Guran a afirmat faptul că ţara noastră se duce de râpă pentru că generaţiile care vin din urmă, sunt din ce în ce mai proaste, iar intelectualitatea din România nu reuşeşte să găsească soluţii petru reformarea calitativă a sistemului actual. Precum spune el, soluţiile concrete ar fi în primul rând desfiinţarea birocraţiei, dar şi o nouă reformă administrativă.

În ceea ce priveşte educaţia din şcoli, Moise Guran consideră că şcoala trebui să fie a părinţilor şi a copiilor, nicidecum a statului.  „Ar trebui să fie concediaţi toţi profesorii, după care să se bage examene pe diferite criterii.”

„Bugetul României este o mare minciună, un mare instrument de furat. În aceste zile ţara noastră se schimbă.. într-una a hoţilor!  Ori sunteţi nişte soldaţi şi luptaţi împotriva neregulilor din ţara asta, ori sunteţi plini de bani!”

Referitor la jurnalişti, Moise Guran spune:

„Presa noastră este condusă în prezent de ingineri şi jurişti.”

„Esenţa jurnalistului este munca de reporter.”

„În meseria asta poţi să fii foarte uşor concediat. Mai devreme sau mai târziu va veni ziua când vei fi concediat. Dacă nu o să fii concediat pe tot parcursul meseriei tale, înseamnă că nu ai făcut ceea ce trebuia!”

„Noi suntem clopotul bisericii! Ceea ce putem noi să facem este să informăm. Ceea ce fac eu este să manipulez într-un mod corect, să ne înţelegem!”

Nişte lucruri drăguţe pe care le-am reţinut în această seară de la Moise Guran, au fost acelea că:

– fiecare om are conştiinţa şi personalitatea lui, iar în funcţie de asta are un preţ: mai mare, mai mic sau niciun preţ

– competiţia este esenţiala, ea ne face ceea ce suntem

– caracterul e tot ce contează în viaţă, restul se învaţă!

Moise Guran

Anunțuri

Un gând despre “Moise Guran la Serile FJSC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s