Impresii Webstock 2013

Partea I

webstockSursă foto: Wide Magazine

Ieri am participat la a 6 a ediţie Webstock, ca blogger acreditat şi am încercat să fac live blogging pe Twitter, dar şi pe Facebook. Pentru că a fost ceva pe scurt, m-am gândit să dau mai multe detalii aici, despre tot ce s-a întâmplat acolo pe toată durata zilei.

Prima parte a zilei a început cu 2 conferinţe, avându-i ca invitaţi pe Cabral Ibacka, Tudor Giurgiu, Irina Margareta Nistor, Mirela Bucovicean, Markus Lause, Cristina Bazavan, Şerban Enache şi Mia Scarlat.

Cabral a fost primul care ne-a vorbit şi sfătuit. Şi-a început discursul vorbind despre bloggeri. Un discurs mai altfel decât obişnuia să ţină pâna acum.  „Blogosfera s-a băşit!”. Da, sună urât, ştim asta, dar aşa a considerat el că trebuie spuse lucrurile: direct.  Şi bine face!

Mai în glumă, mai în serios, a caracterizat breasla bloggerilor ca fiind nişte fripturişti şi pişcotari. Nu toţi, evident. Ideea principală era că în general ne abatem de la lucrurile care ar trebui rezolvate, lucrurile importante, lucrurile care să merite şi care să schimbe lumea în mai bine.

A mai spus că bloggerii sunt nişte oameni foarte mişto, nişte oameni cu mare potenţial.

          “Noi avem libertatea de a spune fix ce credem, haideţi să schimbăm ceva!” –  mi-a plăcut tare mult această replică! a venit pentru mine ca un sfat, ca un motto, ca un imbold. Şi sunt de acord cu el.

După Cabral a urmat Tudor Giurgiu: producător şi  regizor român de film.

” Mie îmi sunt simpatici pişcotarii. Pişcotari din toate ţările, uniţivă!”

Ne-a povestit despre cum a luat naştere TIFF şi de asemenea a spus că lucrul pe îl urmăreşte în special, este acela de a schimba educaţia celor care vin la film.

Irina Margareta Nistor, o mare doamnă cinefilă, de profesie actriţă, critic de film şi traducător a peste 70 de cărţi, ne-a povestit câte ceva din tainele meseriei sale.

Mirela Bucovicean ne-a introdus un pic în lumea modei şi ce înseamnă ea de fapt. Unii o consideră mult prea uşoară, însă aparenţele înşeală. A spus că suntem o naţie de pasivi şi tocmai de aceea ne-a îndemnat să generăm idei şi valori. Ne-a mărturisit că ingredientele care duc spre succes atunci când începem un proiect sau lansăm o iniţiativă sunt:  voinţa, înţelegerea şi acţiunea. În niciun caz banii.

Şi-a încheiat discursul cu „mergeţi mai departe, nu vă opriţi aici!”

Markus Lause, Chief Commercial Officer, Vodafone Romania ne-a spus că avem o ţară frumoasă şi e păcat că nu ştim să o promovăm. Adevărul cam ăsta e, iar străinii îşi dau repede seama de asta. Unii încearcă să ne ajute, alţii profită.

Cristina Bazavan este jurnalist, fost redactor la revista Tabu, a lucrat de asemenea pentru brandul Europa FM şi Radio 21 iar în prezent se ocupă de imaginea celor de la Vunk, pe partea de comunicare.

Iniţial nu a vrut să vorbească la Webstock, spunând că nu are ce să caute acolo. După puţin timp s-a răzgândit şi bine a făcut. Îmi e tare dragă, mai ales că are un mod funny de a spune lucrurilor pe nume.

Sunt 3 lucruri care o definesc: matematica, muzica clasică şi muzica rock.

Matematica a fost prima ei iubire, iar la şcoală încerca mereu să se autodepăşească, iar asta a ajutat-o să caute întotdeauna ceva mai bun, mai creativ şi mai rafinat în fiecare problemă pe care o întâlneşte.

Legătura dintre ea şi Gheorghe Bazavan a fost muzica clasică. Omul care a vrut să o înveţe, însă ei i se părea mult prea complicat, până când a participat la Festivalul Enescu şi a ascultat Simfonia I.  Atunci şi-a dat seama: “ cu muzica clasică e simplu, ori o asculţi şi-ţi place, ori te doare capul şi atunci ştii că sigur au făcut ceva greşit oamenii de pe scenă”.

Iar trupa Vunk a fost cea care, în urma unei mici neînţelegeri de proiect, a făcut-o să înţeleagă ce înseamnă cu adevărat să fii CREATOR şi ce sacrificii implică acest statut.

A avut un discurs emoţionant şi frumos. Crede că fiecare dintre noi putem schimba „măcar cu un milimetru lumea în care trăim” şi pentru a putea face acest lucru, avem nevoie să învăţăm să ne transformăm dorinţele în acţiuni, oricât de nebuneşti ar părea. (Eu lucrez la o astfel de nebunie şi îmi place, chiar cred că funcţionează).

De asemenea trebuie să invăţăm să ne invingem frica, să lucrăm cu mintea deschisă şi, aşa cum a învăţat încă de la şcoală, să încercăm să găsim soluţii cât mai bune, mai creative, şi mai rafinate la problemele noastre.

Şerban Enache – dreamstime.com – ne-a mărturisit că este foarte important ca licenţierea fotografiilor să se facă în mod corect. „Sell the rights” şi că atunci când ne dorim să pornim un proiect, acesta trebuie să aibă la bază motivaţia.

Ei bine, am avut discursuri importante la aceste conferinţe, de la oameni importanţi, dar, de asemenea am avut şi un invitat surpriză. Un invitat care m-a emoţionat cel mai mult. Cred că de asta a fost adus la final. Să vă povestesc un pic, ca să mă înţelegeţi.

Mia Scarlat este numele unei mari doamne, ce merită tot respectul nostru pentru ceea ce face. Este cea care are grijă de copiii străzii, de copiii din canale, copii a căror soartă nu a fost una chiar darnică. Copii care nu ştiau să zâmbească, copii care nu ştiau ce este luna, copii care nu ştiau ce înseamnă să ai mamă sau tată.

Această doamnă minunată a avut curajul să intre şi să descopere lumea subterană, alta decât cea pe care noi o percepem. Lumea în care nu există speranţă, există doar aici şi acum. Făcând asta, a reuşit să contribuie la naşterea unor adevărate valori, a unor comori de frumuseţe, aşa cum le numeşte dânsa.

„Pierdem valori, pierdem frumuseţe! Vrem, trebuie şi putem să schimbăm ceva! Avem nevoie ca  ritmul inimii să bată cu gandul cel bun!” (Mia Scarlat)

Multe sfaturi, multă întelepciune, optimism şi dorinţă de mai bine. De asta am avut parte în cele două conferinţe. Mi-a făcut o reală plăcere să particip la Webstock!

Revin cu partea a II a .

Anunțuri

2 gânduri despre “Impresii Webstock 2013

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s