PR3MIAZĂ INOVAȚIA

Pr3miază Inovația este un proiect de susținere și promovare a inventicii românești.

Știai că…?

  • anual, sute de inventatori și oameni de știință români, din toate domeniile, se înscriu în concursurile de invenție de pe întreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea „minții românești” ?
  • anual, milioane de oameni asistă revoltați la indiferența și nepăsarea celor care ar trebui să promoveze aceste valori ale României (autorități, societatea civilă etc.)

Tocmai de aceea, Compania 3M, care împlinește 15 ani de prezență în România, își propune să promoveze și să premieze inventica românească.

Eu de foarte mult timp nu am mai auzit nimic de inventatorii români. Asta pentru că nu sunt promovaţi, nu sunt amintiţi, nu sunt apreciaţi. Asta pentru că din păcate nu ne pasă.

Cu ajutorul celor de la BlogalInitiative  ne-am propus ca acest proiect să îi promoveze pe toţi cei care au făcut şi care fac ceva pentru noi, românii.

Eu o voi aminti astăzi pe  Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din România, născută la data de 10 noiembrie 1887, la Galaţi.
– s-a născut într-o familie cu 11 copii de intelectuali

–  dintre aceştia, cei mai cunoscuţi au fost: Gheorghe Leonida (sculptor), realizatorul celebrei statui Cristos Mântuitorul, plasată pe Capo d’Asuchero din Rio de Janeiro, dar şi al unor opere care se găsesc astăzi la Muzeul de Artă din Bucureşti şi la Castelul Bran; Adela, medic oftalmolog, care a fost directoarea spitalului „Vatra Luminoasa“şi Dimitrie Leonida, inginer energetician, creator al Muzeului Tehnic care ii poarta numele.

–  Elisa Leonida Zamfirescu s-a înscris la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăţilor vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate. Aceste prejudecăti nu au oprit-o însă din opţiunea de a urma o facultate de inginerie. Astfel, în anul 1909, pleacă la Berlin şi se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universităţi.

–  desi i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în tară, aşa cum făceau cei mai mulţi dintre tinerii români care studiau în străinătate. A reusit, cu greu, să obţină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din Bucureşti.

– după puţin timp, a început Primul Război Mondial. Cu riscul vieţii, merge pe front, unde desfăşoară o intensă activitate în cadrul organizaţiei „Crucea Roşie“, ajutând la diminuarea suferinţelor soldaţilor răniţi. I s-a încredinţat chiar conducerea unor spitale de campanie în apropiere de Mărăşeşti. Pentru activitatea sanitară, a fost decorată cu ordine şi medalii româneşti şi străine.

– tot pe front l-a întâlnit pe viitorul său soţ, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu, inginerul Constantin Zamfirescu, cu care s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, în 1918. La nuntă a participat şi Regina Maria. A devenit mamă a două fete, care ulterior au devenit una profesoară şi alta ingineră.

– după război, şi-a reluat activitatea la Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize, în care a elaborat metode originale, raţionalizări, a introdus tehnici noi şi a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoaşterea bogăţiilor subsolului ţării noastre.

–  a adus o contribuţie deosebită la progresul economiei naţionale şi la afirmarea ştiinţei româneşti, prin lucrările sale originale, susţinute la congrese, simpozioane şi publicate.

– a participat la importante studii de teren, privind în special identificarea şi analiza unor noi resurse de cărbune, de şisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxită sau cupru, cărora le-a consacrat şi monografii.

Contribuţia sa la cercetarea bogăţiilor minerale ale României îi asigură un loc de cinste în galeria marilor figuri ale ştiinţei naţionale, europene şi mondiale.

– în paralel, a activat şi ca profesoară de fizică şi chimie la Şcoala de fete „Pitar Mos” şi la Şcoala de electricieni şi mecanici din Bucureşti, condusă de fratele ei Dimitrie.

– ca o trăsătură a caracterului său nobil, este de remarcat faptul că, deşi avea dreptul de a cumula pensia cu salariul de la vârstă de 52 de ani, renunţă la pensie, optând numai pentru salariu, aducând statului o economie de aproximativ 300.000 lei (valoare estimată în 1963).

– a profesat până la 1 mai 1963, când a ieşit la pensie, la vârsta de 75 de ani.

– a încetat din viaţă la 25 noiembrie 1973, la vârsta de 85 de ani.

De la trecerea ei în nefiinţă, în fiecare an, presa şi Televiziunea Română au reamintit despre ea.

In memoriam

La iniţiativa Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România, în 1997, a fost instituit „Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu“ care se acordă pentru merite în domeniul ştiinţei şi tehnicii unor personalităţi feminine.

La Muzeul Tehnic din Bucureşti şi la Muzeul Naţional Geologic, sunt panouri din care vizitatorii pot afla biografia şi realizările primei femei inginer.

Din 1993, strada din Bucureşti pe care a locuit îi poarta numele. O strada cu numele Elisei Leonida Zamfirescu există şi la Galaţi (în apropierea Drumului de Centură).

Proiectul Premiază Inovaţia pregăteşte şi două mari evenimente, unul la Cluj – 22 mai, iar celălalt la Iaşi – 23 mai. Mai multe detalii aici. Aceste întâlniri reprezintă nişte dialoguri deschise despre inventatorii români şi invenţiile lor, precum şi despre impactul invenţiilor asupra societăţii.

Cele 2 întâlniri din Cluj şi Iaşi reprezintă doar o parte din campania Premiază Inovaţia care mai cuprinde dezbateri cu studenţii din Timişoara, Braşov şi Bucureşti (programate pentru luna octombrie).

Ediţia din 2013 a campaniei Premiază Inovaţia se va încheia în noiembrie, printr-o Gală a Premiilor Inovaţiei Româneşti, în cadrul căreia vor fi premiaţi cei mai buni inventatori români din acest an.

Pe site-ul http://premiileinovatiei.ro  veţi găsi şi alte poveşti interesante ale marilor inventatori români, precum: Traian Vuia, Iustin Capra, Henri Coandă sau Ana Aslan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s