Ziua Mondială a Lupusului

 Dacă acum ceva timp vorbeam despre autism,  astăzi vă voi spune câte ceva despre Ziua Mondială a Lupusului, marcată în data de 10 mai. Simbolul acestei zile este fluturele, care ilustrează efectul acestei boli şi de asemenea  importanţa deosebită pe care trebuie să o acordăm, a speranţei pentru toţi pacienţii care suferă de ea.

Definiţie:

„Lupusul eritematos sistemic (denumit şi LES sau „lupus”) este o boală autoimună cu componentă genetică în care sistemul imun devine hiperactiv, interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi le atacă prin formare de autoanticorpi. Astfel apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii.”

Scopul acestei zile de 10 mai este acela de a informa cât mai mulţi oameni despre această afecţiune, începând de la simptome, până la nevoile pacienţilor cu lupus.

Lupusul este o afecţiune severă şi cronică, care afectează în special persoanele tinere şi active, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. S-a observat că lupusul apare la persoanele care au o predispoziţie genetică iar acesta este declanșat de anumite condiţii de mediu.

Simptome:

  • depresia sau anxietatea
  • pierderea memoriei, confuzie şi oboseală
  • febra
  • dureri articulare (în special la nivelul membrelor)
  • sensibilitatea la lumină
  • căderea părului

90% dintre persoanele afectate de lupus sunt femei.

Se estimează că aproximativ 500.000 persoane în Europa şi 9.000 de persoane în România prezintă lupus eritematos sistemic (LES).

Tratament:

În prezent nu există tratament pentru LES, dar există o serie de terapii diferite care pot ameliora cele mai multe dintre simptomele menţionate mai sus.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi http://www.infolupus.ro/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s