Decât o Revistă

Cum relatăm poveşti adevărate?

Ieri a avut loc prima ediţie a Serilor FJSC, unde ne-am dat întâlnire cu echipa DOR, care le-a împărtăşit studenţilor din experienţele trăite de-a lungul anilor şi le-a vorbit despre jurnalismul narativ. O echipă tânără şi dornică de afirmare într-un sens pozitiv, alcătuită din: Cristian Lupşa, Adrian Lungu, Oana Sandu, Gabriela Piţurlea, Lavinia Gliga şi Gabriel Dobre.

Cristian Lupşa :

„Suntem emoţionaţi atunci când oamenii vor să ne audă”

– ne-a spus că dacă vrem sa facem jurnalism, e un loc şi pentru noi în lumea asta. De asemenea, ne-a relatat câteva lucruri despre DOR şi despre ce înseamnă ea mai exact.

– ” Despre genul pe care ni l-am ales noi (jurnalismul narativ), nu se prea vorbeşte în România.”

– ” Noi încercăm să spunem poveşti despre lumea în care trăim. Când spunem poveşti, noi spunem poveşti adevărate.”

– „Partea de creativitate în munca asta, înseamnă ca un jurnalist să folosească tehnici literare sau cinematografice, ca să spună o poveste din lumea în care trăim. Prin tehnici, mă refer la modul în care încercăm să le asamblăm într-un dialog, cu o acţiune; încercăm să apăsăm nişte corzi emoţionale, să definim nişte personaje. Este un tip de jurnalism care se poate face in 500 sau 10.000 de cuvinte. Nu e nici lung, nici scurt, important e să îţi dea un soi de emoţie. Poate să fie despre tine, poate să fie despre alţii, poate să fie un portret al unui om sau poate să fie o reconstrucţie a unui eveniment.”

– ” Diferenţa între ştire şi textul jurnalistic: scopul unei ştiri este de a informa, scopul acestui gen de jurnalism (narativ) este să redea o poveste.”

– „Foarte mult din jurnalismul românesc este vorbărie goală despre nimic.”

– „Nu există o poveste bună, dacă nu există tensiune. E o tensiune în toate poveştile pe care le spunem”.

Adrian Lungu:

– are 10-11 ani de presă în spate

– a lucrat 2 ani la Automondial (mare revistă auto) şi şi-a dat licenţa în presa auto

– a ajuns să facă jurnalism pentru oameni, nu pentru specialişti, pentru că aşa cum spune el, mai în glumă, mai în serios, ” specialiştii nu sunt oameni”

– „Ceea ce facem noi la DOR este foarte mult despre „cum?” şi „de ce?”. Când vorbesc despre „de ce?”, mă refer la „de ce s-a întâmplat?”, dar şi „de ce cititorul ar citi ce scriu eu?”

– „E greu să convingi un cititor să te urmeze acolo unde îl duci tu, în câteva pagini.”

Lavinia Gliga:

– consideră că „scrisul este un lucru oribil; este un lucru intim; eşti doar tu cu tine şi cu găleata aia mai mare sau mai mică (ideal mai mare) de informaţii „

– primul articol (mare) l-a scris pentru Esquire (2007)

– „e mult mai importantă povestea şi felul în care ajunge ea la tine”

Gabriel Dobre:

– „eu am norocul să fiu primul meu cititor şi asta implică o responsabilitate” ( asta mi s-a părut o chestie foarte drăguţă)

– „gândiţi-vă de fiecare dată când scrieţi ceva, cu câtă emoţie o daţi cuiva să o citească (povestea) şi cum aşteptaţi reacţiile.”

Întrebaţi de către studenţi ce anume rămâne în urma acestei reviste, membrii DOR au răspuns: „Vrem ca oamenii care citesc revista, să devină mai buni, mai deschişi, mai toleranţi. Vrem să ajutăm la crearea unui loc comun în care ne putem întâlni, unde să dezbatem subiecte libere. ” De asemenea, la întrebarea „Cum îi abordezi pe oameni ca să se implice, să nu te vadă doar ca pe un jurnalist?”, ni s-a răspuns: „Când oamenii sunt convinşi şi ştiu despre ce jurnalişti este vorba, oamenii chiar dacă trec prin perioade mai grele, simt nevoia să vorbească cu cineva. Cea mai importantă e sinceritatea, dar şi modestia.”

Îmi dau seama că încep să cunosc din ce în ce mai mulţi oameni, oameni frumoşi, pasionaţi şi îndrăgostiţi de ceea ce fac, iar asta mă bucură, mă inspiră.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s