Luna istoriei LGBT *

Pentru România, luna februarie reprezintă luna istoriei LGBT. Cu acest prilej, ieri a avut loc o dezbatere interesantă despre persoanele LGBT. Înainte de începerea dezbaterii, am urmărit un documentar (numit „The Celluloid Closet” – 1995). În documentar erau intervievate diferite persoane (femei şi bărbaţi) din industria de la Hollywood, care comentau secvenţe din film dar şi experienţe personale referitoare la LGBT.

La această dezbatere au participat jurnalişti de la România Liberă ( Flavia Drăgan) şi revista Esquire, specialişti de la Active Watch (Răzvan Martin) şi Asociaţia ACCEPT (prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apără şi promovează drepturile LGBT la nivel naţional).

Flavia Drăgan, de la România Liberă, spunea că: ” Obiectivitatea este un ideal la care aspirăm toţi, dar la care nu ajungem niciodată”. De asemenea a vorbit despre primul subiect dezbătut pe această temă, numit „Homosexualitatea in fotbal”, redactat în anul 2010 şi despre faptul că în general subiectele LGBT nu sunt discutate din cauza fricii faţă de cei cunoscuţi.

Flavia Drăgan a avut şi câteva recomandări/sfaturi pentru jurnalişti:

– să privească deschis acest subiect (LGBT)

– să-şi scoată din cap prejudecăţile

– să nu scrie despre un om că este gay, doar pentru că li se pare o chestie „colorată”

 Răzvan Martin ( coordonator al programului FreeEx- Active Watch) ne-a povestit despre promovarea libertăţii de exprimare (atât timp cât aceasta nu afectează drepturile fundamentale ale altor persoane), despre viaţa privată şi despre discriminare. Ne-a mai spus că jurnalistul se află tot timpul sub două presiuni: propriile prejudecăţi şi presiunea ratingului ( exemplu: ProSport).

Ne-a mai spus că în presă nu există mecansime de auto-control; mulţi nu-şi cunosc normele profesionale, de aceea, a avut câteva sfaturi pentru jurnalişti:

– să ţină cont de situaţia socială şi de mediul în care îşi practică meseria

– atunci când îşi exercită dreptul la libera exprimare, aceasta trebuie ponderată cu o responsabilitate

–  jurnalistul are datoria de a respecta dreptul la viaţa privată şi demnitatea persoanelor

– jurnalistul este dator să nu discrimineze şi să nu instige la ură şi violenţă

A fost o dezbatere interesantă, educativă şi mă bucur că am putut participa pentru a-mi construi o imagine mai clară despre persoanele LGBT şi despre drepturile acestora,  într-o lume plină de prejudecăţi, în care cel mai uşor lucru este să critici.

*LGBT = lesbiene, gay, bisexuali, transexuali

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s