Cum prosteşti lumea să îţi dea bani


Mai nou, văd prin tot feluri de locuri, oameni care cerşesc. Aparent, atunci când vezi un copil/bătrân că cerşeşte te simţi obligat să bagi mâna în portofel şi să îi dai ceva respectivului, fără să te gândeşti că astfel încurajezi cerşetoria. Cel mai adesea, cei care stau la colţ de stradă sau prin metrouri, întinzând mâna şi încercând să provoace mila călătorilor, reuşesc să îi intimideze pe aceştia şi să le „fure” câţiva bănuţi.

Am avut ‘ocazia’ să asist la o scenă foarte interesantă zilele trecute. O femeie, trecută de prima tinereţe îşi învăţa copilul să mimeze un handicap, în ciuda faptului că acel copil era perfect sănătos din punct de vedere fizic şi anume: avea două mâini şi două picioare, ca orice om normal. În urma ‘lecţiilor’ predate şi a regulilor puse în practică, copilul devenise brusc „handicapat”: mâna dreaptă era pe jumătate ruptă ( de fapt îndoită sub bluză) iar picioarele îi erau de asemenea băgate sub pantaloni, într-un mod chinuitor pentru acel copil. Şi toate aceste lucruri au fost făcute pentru ca mama copilului să îl trimită pe acesta la cerşit, în loc ca ea să se ducă la muncă. Oare nu era mai simplu să încerce să îşi caute un loc de muncă în loc să îşi chinuie copilul? Precizez că acesta nu avea mai mult de 10-12 ani. Eu cred că acest comportament aplicat copilului va avea consecinţe grave asupra psihicului său. Şi ca acest caz sunt multe altele, poate şi mai grave, pe care noi nu le vedem sau mai bine zis, nu vrem să le vedem şi tocmai de aceea continuăm să dăm bani oricărei persoane pe care o considerăm neajutorată şi lăsată în voia sorţii, fără să ne mai gândim că acestea sunt doar nişte măşti puse de către nişte oameni apţi de muncă !

Când dai un bănuţ sau orice altceva de pomană (de obicei mâncare sau haine), te gândeşti că faci un bine acelei persoane, că o ajuţi să se simtă pentru o clipă iubită, deşi lumea în care trăieşte poate că nu e tocmai colorată, ca cea a unui om mai înstărit. Vrei să îl ajuţi din motive simple: fie că te înduioşează, fie că ai trecut şi tu la rândul tău prin greutăţile vieţii sau, de ce nu, pentru că te simţi bine atunci când faci bine la rândul tău !

Nu vreau să par insensibilă şi să spun că toţi cerşetorii sunt falşi, pentru că sunt perfect conştientă că acest lucru nu este adevărat, însă de multe ori îţi poţi da seama de acest lucru, analizând puţin persoana. Sunt multe cazuri de familii sărace, cărora soarta nu le-a zâmbit şi sunt împinşi de sărăcie să practice cerşetoria, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm păcăliţi la fiecare colţ de stradă !

Reclame

2 gânduri despre “Cum prosteşti lumea să îţi dea bani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s