Ne temem să comunicăm

Martin Luther, reformator al religiei catolice, spunea că ” oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc şi nu se cunosc pentru că nu comunică”. Concluzia care reiese din acest citat este că rolul comunicării în viaţa fiecărui om este foarte importantă, iar lipsa ei duce la dezinformare, la izolare, poate naşte conflicte şi în final se ajunge la trăirea unei vieţi monotone, nefericite. Oamenii care nu comunică, o fac fie că se tem că vor ajunge să cunoască persoane care îi vor dezamăgi, fie că se simt mai bine trăind în anonimat, fără să ia contact cu lumea din jur.

Teama este o stare de nelinişte, este un sentiment care pune stăpânire pe oameni, este o apăsare sufletească, un semnal de alarmă care atrage atenţia asupra unor lucruri rele. Teama o simţim atunci când suntem nesiguri, când avem îndoieli, când ne este frică să nu greşim. Rezultatul acesteia este ezitarea. La fel se întâmplă şi cu cei care nu comunică. Teama de a cunoaşte oamenii, de a fi informat cu privire la tot ce se întâmplă şi ne înconjoară, duce la o creare a unor impresii greşite, la informaţii eronate. Atunci când ne temem, ezităm şi când ezităm să cunoaştem, trăim cu impresii greşite. Ajungem să judecăm după aparenţe şi, în unele situaţii, dăm naştere unui sentiment puternic : ura, care din păcate se manifestă adesea în ziua de astăzi.

Comunicarea este esenţială existenţei (existenţa fiind un schimb permanent de informaţii). Când o persoană ajunge să nu mai comunice,se manifestă prin tăcere. Tăcerea este de asemenea un fel de comunicare prin care se pot transmite răspunsuri sau se pot crea interpretări. De la aceste interpretări, catalogate ca fiind răspunsuri diferite ale gândirii oamenilor, pornesc şi discuţiile în contradictoriu pentru cei care comunică. În schimb, pentru ceilalţi, care preferă să ducă o luptă interioară în tăcere, acumulând ură, ajung să îşi trăiască viaţa plină de dezamăgiri, de ezitări şi de nefericire…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s